Az új szokás, mely megváltoztatta az életemet (és a szennyesemet)

Nathan írása a quiethabits.net oldalról. Eredetiben itt. (Itt-ott én is hozzászóltam.)

Amióta csak a feleségem és én megvettük a saját mosó- és szárítógépünket, őrült módon tájékozott vagyok az általunk termelt szennyes ruha mennyiségét illetően. De komolyan, úgy tűnik, mintha a szennyes-kosarak folyamatosan tele lennének. És csak mi ketten vagyunk! Biztos vagyok benne, hogy akinek gyermeke van, csak legyint erre: “Majd rájössz!”

Úgy tűnik, a mosás egy soha véget nem érő feladat, a mosógép pedig egy örökmozgó, mely a vízelvezető csövön keresztül elszívja az időt, a vizet és a pénzt a falon túl lévő feneketlen fekete lyukba. Mondanom sem kell, nem vagyok a mosás megszállottja. De ugyanúgy mint a halál és az adó, ez is elkerülhetetlennek tűnik.

Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, igyekeztem tapasztalatot szerezni a szennyesünkkel kapcsolatban. Nincsenek komoly statisztikai adataim alátámasztásként és semmit sem tudok minden kétséget kizáróan bizonyítani, de érzékelni kezdtem a különbséget. A következtetéseim:

Megpróbálom csökkenteni a keletkező szennyes mennyiségét úgy, hogy a dolgaimat annyiszor használom, ahányszor csak a higiéniai állapotuk megengedi.

A lényeg az, hogy ha még tiszta, vállfára teszem, és újra felveszem vagy használom.

Részletesebben:

Törölközők: 5-7 használat. Rájöttem (és néhány weboldal mosási tippjei is megerősítettek benne), hogy a törölközővel tulajdonképpen friss, tiszta, illatos bőrünket töröljük szárazra, szóval simán használhatjuk egy hétig is. A konyhában és a fürdőszobában lévő kéztörlőkre is érvényes a fenti megállapítás, kivéve, ha bármilyen piszkos felületet is törölgetünk velük. (Mivel azonban ezeket napi 1-2 alkalomnál többször használjuk – még ha csak a tiszta kezünket szárítgatjuk is velük -, én egy nagyobb családnál maximum 3-4 napot adnék nekik.)

Fehérnemű és zokni: 1 használat. Közvetlenül érintkeznek testünk legmelegebb, izzadásra leginkább hajlamos részeivel, ezért már egyetlen használat után mosásra van szükség. Hacsak nem vagy épp magashegyi túrán vagy felderítő-táborban, minden nap cserélj fehérneműt. Kérlek.

Pizsama: 6-8 használat. Úgy gondolom, a pizsamánkat nagyjából egy hétig viselhetjük, mielőtt kimosnánk. Ez is a személyes igényektől is függ. Ha éjszaka jobban izzadsz, mosd gyakrabban! Betegség esetén, vagy ha az ágyba kapott kávé rálöttyen a hálóruhádra, mindenképpen tedd a mosni valók közé!

Edzőruha, vagy bármi, amiben házimunkát végzel (vegyszerek használata, kültéri munka, autótakarítás, stb. után): 1 használat. Ezek rövid idő alatt sokkal nedvesebbek, piszkosabbak és szagosabbak lesznek, mint bármely más ruhadarab. Kellemetlen lenne újra viselni őket.

Lepedők: 1-2 hét. Attól függ, mennyire vagyunk motiváltak és nem feledkezünk-e meg a cseréről. Azt hiszem mindannyian tudnánk mesélni. 2 hét elteltével azonban mindenképp mossuk ki őket. Ha belegondolunk, napjaink egyharmad részét töltjük alvással, szóval nem árt rendszeresíteni a cserét.

Ruhák, melyekben dolgozni megyünk: 2-3 használat. Teljes munkaidőben dolgozom és nem izzadok le nagyon a légkondis irodában ülve. Még most is gyűjtöm a tapasztalatokat azzal kapcsolatban, mi számít higiénikusnak, hányszor lehet egy inget viselni, mielőtt mosásba tennénk. Azt hiszem, 2-3 nap nagyjából megfelelő. A jövőben mindenképpen naponta cserélgetni fogom az ingeket, vagyis viselés után adok egy nap pihenőt, mielőtt újra felveszem őket. (Azt hiszem, ez is egyéntől, időjárástól, sőt, a ruhadarab szabásától, anyagától is függ: aki nagyon izzad, nagy hőségben akár naponta többször is lecserél egy szűkebb ruhadarabot, és a szennyesbe dobja, míg hűvösebb időben egy bő szabású ing 2-3 alakommal valóban viselhető.)

Pólók, szabadidőruhák: 1-3 alkalom. Ez is évszaktól függ, és attól, mit csinálunk a szóban forgó ruhadarab viselése közben. Az udvaron dolgozunk? Vagy csak heverészünk a hintaágyban? Hőség van, vagy egy hűvös tavaszi nap? Ez mind meghatározza, hogy felvehetjük-e újra azt a pólót mielőtt kimossuk.

És végül, a nadrágom. Ez egy olyan dolog, mellyel jó ideje viaskodom. Felvegyem újra? Mossam ki egy használat után? Honnan tudjam, hogy tiszta még, vagy már koszos? A válasz tényleg a személyes preferenciáink szerint alakul, és erősen függ attól, hogy mivel töltöd a napjaidat (mindenesetre egy gyors illat-teszt sosem árthat). Légkondicionált irodában dolgozom, így a vászonnadrágom meglehetősen tiszta marad. Igyekszem 2-3 napig viselni, mielőtt kimosom.

Update: néhány nagyszerű Twitter hozzászólás után úgy döntöttem, hogy a szövetnadrágomat 3-4 napig is viselni fogom (amíg átmegy az illat-teszten). Ez mindenképpen érinti a lent szereplő számokat és grafikákat, hamarosan frissítem ezeket.

Tehát, nadrágok: 3-4 használat.

A farmerokat régebben 2-3 alkalommal viseltem mosás előtt, bár ez szintén függ attól, mit csinálok bennük. Ha egy raktárban, vagy építkezésen dolgozol, valószínűleg egy alkalom után ki kell mosnod. Ha egy laza pénteki napon veszed föl az irodába, fölakaszthatod és a következő héten újra felveheted. Meg fogsz lepődni, hogy milyen kevés ember fog pálcát törni fölötted, amiért 4 vagy 5 alkalomnál többször hordasz egy farmert.

Farmernadrág: 7-14 alkalom. Ahogy mondtam, ez attól függ, mit csinálsz, amikor rajtad van. Néhány cikkből, amiket olvastam, illetve Twitteres hozzászólásokból arra jutottam, hogy legalább 6-7 alkalommal felvehetem, mielőtt kimosom, de valószínűleg még többször is. Köszönet a visszacsatolásért!

Ennek az egész tapasztalatszerzésnek a kiindulópontja az volt, hogy szerettük volna a szennyesünk mennyiségét sokkal kezelhetőbb és fenntarthatóbb méretűre csökkenteni. Mindezzel pedig időt, pénzt, vizet és mosószert spórolhatunk. A két utóbbi hozzájárul környezetünk védelméhez is! Természetesen az útmutató saját magamnak készült. Neked is fel kell mérned a helyzetet és megalkotni a saját irányelveidet attól függően, hol élsz, milyen ruhákat hordasz és hogyan alakul a napi rutinod.

Én szerettem volna egyszerűbbé tenni az életemet és csökkenteni a kiadásaimat azáltal, hogy a ruháimat nem dobom a szennyesbe egyetlen viselés után.

Ha nem feltétlenül szükséges, hogy kimossam egyetlen használat vagy viselés után, miért tegyem a kosárba? Ezzel csak több lesz a feladat és több lesz a stressz, miközben időt, vizet és pénzt pocsékolunk. Ezen kívül azt a látszatot kelti, hogy több ruhára van szükségünk.

Gondoljuk át egy kis matematika segítségével: hetente öt napot dolgozom. Négy napon át a szövetnadrágjaimat hordom, majd az ötödik napon farmert. Inget veszek föl mind az öt napon. Ez összesen öt darab nadrág és öt darab ing. A kísérletezésem előtt minden este a szennyestartóban landolt a nadrágom és az ingem. Mindösszesen 10 ruhadarab (nem számolva a zoknikat és az alsóneműket) öt munkával töltött nap alatt.

Az új “ne csak egyszer viselj egy ruhát, mielőtt mosásba teszed” rendszerrel a fenti számot megfeleztem. Egy szövetnadrágot kétszer veszek föl, ez így tehát két nadrág. A farmeromat a laza pénteken viselem, majd szombaton vagy vasárnap újra (vagy mindkét nap, attól függően, hogy mit csinálok szombaton). Az ingemet is újra felvehetem, ha még tisztának tűnik, szóval már csak három inggel kell számolni. Ez így mindösszesen hat ruhadarab, és a farmeromat még mindig felvehetem a hétvégén.

Csináltam egy csinos kis grafikont, hogy szemléltessem, mindez hogyan befolyásolja az öltözködésemet heti és havi szinten:

ItemsUsed-Laundry

Forrás: quiethabits.net

Tudom, hogy mindezzel nem tudjuk megfelezni a keletkező szennyes mennyiségét, de legalább a farmer, szövetnadrág és ing halmokat a felére csökkenthetjük. Ez azt jelenti, hogy a heti helyett elég lesz kéthetente ilyen mosást indítani. Így kevesebb vízdíjat fizetünk, kevesebb mosószert használunk és kevesebb időt töltünk a szortírozással, a mosással, a hajtogatással (vasalással!) és a ruhák pakolászásával.

Készítettem még egy szuper grafikont, amely megmutatja, mindez milyen hatással lehet a szennyesünk mennyiségére egy héten és egész hónapban. Mindez durva becsléseken alapszik, és csak a saját ruháimat mutatja (nincsenek benne a feleségem ruhái, és olyan egyéb dolgok, mint a törölközők, fehérneműk, zoknik, lepedők, stb.)

LaundryLoads-Laundry

Forrás: quiethabits.net

Remélem, hogy ha kissé kétkedve fogadtad is elsőre a dolgot, mostanra elképzelhetőnek tartod, hogy talán működhet. Mindent összevetve spórolni az időnkkel, pénzünkkel és a vízzel eléggé megváltoztathatja az életünket, nem igaz?
Csatlakozol hozzám a szennyes-forradalomban?

De kérlek, kérlek, kérlek, a fehérneműidet csak egyszer viseld! Még ha időt takarítasz is meg vele, és pénzt, és vizet… Nem éri meg. Kicsit sem.

 

Advertisements

Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s