Project 333 – az egyszerű az új fekete

Régóta olvasgatom a Project 333 blogot, korábban többször is írtam már róla. Még nem vágtam bele – jelenlegi élethelyzetemben (nyár, álláskeresés, szívem összetört darabjainak összeszedése: vagyis többnyire itthon vagyok) nemhogy 33, de 3 ruhadarabbal is ellennék… 😀 (update: közben munkát kaptam, így hamarosan elkezdődnek a dolgos hétköznapok,  és háromnál több ruhadarabra lesz szükségem…) 

De lássuk, miről van szó! Courtney Carver írása a be more with less oldalról. Eredetiben itt! Az angol nyelvű bejegyzésben szereplő hivatkozásokat is igyekszem hamarosan közzétenni!

A Project 333 egy minimalista, divattal kapcsolatos kihívás, melynek lényege, hogy legfeljebb 33 ruhadarab felhasználásával öltözködjünk 3 hónapon át.

A nevem Courtney, és amikor 2010-ben előlször írtam a Project 333-ról és a kisebb ruhatárról, fogalmam sem volt arról, hogy az emberek a világ minden pontjáról megírják majd tapasztalataikat és ezrek fogadják el a kihívást.

A Project 333 számtalan blogon és oldalon szerepelt, többek között a The Today Show weboldalán, Oprah Winfrey magazinjában, a BBC és a Forbes Magazin cikkeiben.

Alapszabályok

Ne feledd, hogy ez a projekt nem a szenvedésről szól! Ha egy (vagy több) ruhadarab nem felel meg, vagy tönkrement, nyugodtan helyettesítsd!

 • Mikor: háromhavonta. (Sosem késő elkezdeni, bármikor lehet csatlakozni!)
 • Mit: 33 darabot, ami lehet alsó- és felsőruházat, kiegészítő, ékszer vagy cipő.
 • Mit ne: a következő dolgok nem kell, hogy részei legyenek a 33 ruhadarabnak: jegygyűrű, vagy más, érzelmi szempontból fontos értéket képviselő ékszer, amit soha nem veszel le, fehérnemű, alvóruházat, otthoni “játszós” ruha (vagy otthonka, de erről nagymamám gombos neylon viselete ugrik be mindig), és az edzőruha (mivel az edzőruhát csak edzéshez használod).
 • Hogyan: válogass ki 33 darabot, dobozold be a többit, ragaszd le és pakold el szem elől!
 • Ezen kívül: vedd figyelembe, hogy egy olyan gardróbot kellene kialakítanod, melyből három hónapon át öltözködhetsz, legyen szó munkáról, játékról, vagy szabadidős tevékenységről. Ne feledd, hogy ez a projekt nem a szenvedésről szól! Ha egy (vagy több) ruhadarab nem felel meg, vagy tönkrement, nyugodtan helyettesítsd!

Gyors útmutató, hogyan vágj bele

Újoncoknak

Azoknak, akik most találkoznak először a Projekt 333-mal. Lehet, hogy már hallottál róla, vagy talán csak csendben figyelted azokat, akik már az utóbbi három hónapban is könnyedebben éltek, és most úgy érzed, te is készen állsz.

 1. Készíts leltárat. A  How to Make Space és a How to Finally Clean Out Your Closet című írások a segítségedre lesznek. (egyelőre még csak angolul)
 2. A “Szeretem” kupacból kezdd el felépíteni a ruhatáradat! Egy papíron vezetett lista sokat segíthet.
 3. Ne feledkezz meg a kulcsfontosságú darabokról, mint a ballonkabát vagy a csizma. Ilyen lehet a napszemüveged is. Rájössz majd, hogy mindössze egy jó minőségű darab sokkal jobb, mint tíz silány.
 4. Ha elkezdesz kisebb ruhatárból öltözködni, kisebb jelentőséget tulajdonítasz majd annak, hogy mit viselsz vagy mit nem viselsz és több figyelmet fordítasz más fontosabb dolgokra.
 5. Kedvedre válogathatsz majd a lentebb található kiegészítő szabályokból, de azt tanácsolom, hogy először a fent felsorolt Alapszabályokkal kezdd.
 6. Lépj velünk kapcsolatba és kérdezz! A Project 333 közösség fantasztikus! (itt néhány link megjelölés található, segítségnek, angol nyelven… de magyarul is jöhetnek a kommentek az írás végén! 😉 )

Egy új fejezet kezdete (Haladóknak)

Azoknak, akiknek már van némi tapasztalatuk a Project 333-mal kapcsolatban. Ha teljesítetted az első három hónapot és valóban élvezted, hogy kevesebb ruhából is könnyedén tudtál öltözködni. Talán tapasztaltad, hogy több időd és helyed van, és talán még a saját stílusodat is sikerült felfedezned!

 1. Adományozd/ajándékozd el bármely ruhadarabot a jelenlegi kollekcióból, amelyet nem viseltél.
 2. Az új gardróbodat a jelenlegi kollekcióban is szereplő darabokból kezdd el felépíteni. Mi kerülhet be újra a szekrénybe a következő három hónapra? Gondold végig, mire lesz szükséged a következő évszakban és mi az, amit imádsz viselni!
 3. Pakold el, ami nem tart veled a következő három hónapban, és jelöld meg a dobozt megfelelően, így jövőre könnyen megtalálod majd a szükséges ruhadarabokat.
 4. Készítsd el az új listát! Már komoly tapasztalattal rendelkezel. Min fogsz változtatni az első kísérlet után?
 5. Maradjunk kapcsolatban, kérdezz! A Project 333 közösség csodálatos! (alul néhány link segítségnek)
 6. Vess egy pillantást a bónusz szabályokra lentebb! Használd őket vagy hagyd ki őket!

Mindenekelőtt

Azt szeretném, hogy a Project 333 boldogságot hozzon az életedbe, ne frusztrációt!

A legfontosabb nem is az egymáshoz illő öltözék összeválogatása, a 33 darab ruhához való ragaszkodás és nem az, hogy a zöldségeshez ne pizsamában ugorjunk le, hanem hogy csak olyan ruhadarabokat válasszunk, amelyek méretben és minőségben is megfelelőek. Ha veszítenél (vagy felszednél) néhány kilót az elkövetkezendő három hónap folyamán, helyettesítsd, vagy javíttasd meg a problémás darabokat. És még egyszer: ez nem a szenvedés projektje! Azt szeretném, hogy a Project 333 boldogságot hozzon az életedbe, ne frusztrációt!

Segítség, hogy elkezdd és hogy kapcsolatban maradjunk

Egyéb hasznos információk

Valószínűleg több bókot fogsz kapni.

 • A Project 333 nőknek és férfiaknak egyaránt szól kortól és életstílustól függetlenül.
 • Az Egyesült Államokban élek, Salt Lake Cityben. Az első három hónapos kísérletem alatt a hőmérő higanyszála 35°C és -15°C-ot is mutatott. Szóval extrém időjárási viszonyok között is kivitelezhető a dolog.
 • Ez a próbatétel nem a szenvedésről szól. Ha arra van szükséged, nyugodtan alakítsd kedved szerint a Project 333-at, ahogy nálad a legjobban működik.
 • A környezeted nem fogja észrevenni, hogy ugyanazt a 33 ruhadarabot viseled 3 hónapon át, bár talán feltűnik majd nekik a megjelenéseddel kapcsolatos változás. Valószínűleg több bókot fogsz kapni. Én ezt tapasztaltam, ahogy mások is a kaland ideje alatt.

Olvasd el ezeket a cikkeket, melyek segítenek majd elindulni

Ha ez az első látogatásod a Project 333 oldalán, nézz szét! Tippeket és ötleteket találsz majd a kevesebbel való öltözködéshez, stílustörténetekkel és kapszula gardrób ötletekkel. Érezd magad otthon és kezdd ezekkel…

Mindezeken kívül, aki esetleg az USA-ban jár, találkozhat is Courtney-vel, egy “Mini Gardrób Túra” alkalmával, de ha épp nem visz arra az utunk, egy pár napos “Mikrokurzus” keretében extra útmutatást, motivációt és támogatást kaphatunk. 😉

Advertisements

Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s