Útmutató – élj kevesebbel!

Careese Rials cikke a relevantmagazine.com oldalról. Eredetiben itt. Néhány mondatban én is hozzászóltam.

A mértéktelenség korát éljük: több száz tévécsatornánk van, dúskálunk a super-size (extra nagy) adagokban és a korlátlan fogyasztással megjelölt büféasztalokon, és vannak boltok, melyek kifejezetten nagy mennyiségben vásárlókra specializálódtak. Ha van valami, amitől igazán függővé vált társadalmunk, akkor az a “többet!”

Egyre nagyobb számban vannak azonban olyanok, akik megkérdőjelezik, hogy valóban egyre több és több elektronikai eszközre, ruhára, cipőre és más egyébre van-e szükségünk, amivel telezsúfolhatjuk otthonainkat. Ezek az emberek nem hisznek abban, hogy a teljesség és a boldogság megvásárolható lenne a soron következő hétvégi nagybevásárláson. Ehelyett úgy vélik, a könnyedebb élet és a szabadság kulcsa, hogy kevesebb tárgyat birtokolnak. Világszerte egyre több ember választja az egyszerűséget, mint életformát.

Ezek az emberek nem hisznek abban, hogy a teljesség és a boldogság megvásárolható lenne a soron következő hétvégi nagybevásárláson.

Az élet kevesebbel nem a nélkülözésről szól, sokkal inkább arról, hogy megelégszünk azzal, ami feltétlenül szükséges, és megszabadulunk a fölöslegtől. Egy könnyedebb élet kevesebb vagyontárggyal és valódi tartalommal megtöltve.

Hogyan egyszerűsíthetünk tehát? Csak úgy tehetjük életünk részévé az egyszerűséget, ha a minket körülvevő fizikai környezeten változtatunk. Ezen kívül elengedhetetlen, hogy megváltoztassunk néhány régi szokást és gondolati sémát is.

Kiút a túlzott fogyasztás körforgásából

Az egyszerűség nemcsak arról szól, hogy kevesebb holmink legyen, hanem hogy ne is vágyjunk többre annál, mint amire szükségünk van. Lehetetlen egyszerűsíteni, ha folyamatosan újabb és újabb termékeket hordunk a házunkba és az életünkbe. A beáramlást kell megállítani.

Elüzletiesedett társadalmunkban nagyon nehéz függetleníteni magunkat a túlzott fogyasztástól. Mégis vannak dolgok, melyeket megtehetünk azért, hogy változtassunk:

  • ne menjünk be a boltba (Miért kell, hogy külön program legyen a nézelődés? Ha szükségünk van valamire, menjünk be, vegyük meg és végig tartsuk észben, hogy valójában miért indultunk, amíg ki nem tesszük a lábunkat az üzletből!)
  • kerüljük az online vásárlási lehetőségeket
  • iratkozzunk le az üzletek levelezési listáiról
  • próbáljuk meg elkerülni a televízióból és nyomtatott sajtóból ránk zúduló reklámdömpinget

A vállalatok milliárdokat költenek, hogy rávegyenek minket olyan dolgok megvásárlására, amikre nincs szükségünk. Az egyszerűség annak felfedezése, hogy nincs szükségünk több holmira.

Felülemelkedni a káoszon

Vess egy pillantást mindarra, amid van, és válaszolj őszintén: valóban mindenre szükséged van? Tényleg kell mind a nyolc farmer? Ha nem, a következő lépés megszabadulni néhánytól. Nézd végig a szekrényeket, fiókokat és táskákat, és válogasd ki a nélkülözhetetlen darabokat. Ha valamit nem használtál az utóbbi egy évben, adományozd el, dobd ki vagy add el! Gondold át, mi az, amit érzelmi okokból érdemes megtartani – régi családi ereklyéket talán, de a szalagavatón viselt ruhádat valószínűleg nem.

Elképzelhető, hogy már a gondolat is félelemmel tölt el, hogy egyszerre ess neki a selejtezésnek. Könnyebb dolgod lesz, ha kisebb részekre bontod a feladatot, és egyszerre csak egy területre koncentrálsz, például egy szekrényre vagy egy fiókra.

Talán tovább tart, de a lassú folyamat is jobb, mint ha nincs folyamat.

Fejezd be!

Rengeteg dobozod/flakonod van, aminek már épp csak az alján zörög/lötyög valami? Használd el vagy dobd ki! Egyszerre csak egy termékre fókuszálj, és azt használd el teljesen. Ahelyett, hogy samponos dobozokkal van tele a kád széle, válassz ki egyet, és használd azt, míg ki nem ürül a doboz. Ha azért van még félig a flakon, mert nem nyerte el a tetszésedet, mehet a kukába (szerintem inkább mehet valaki másnak, akinek bejön a termék, és szívesen fogadja, még ha már ki is bontva). Az is nagymértékben hozzájárul a letisztult környezethez, ha minél kevesebb ilyen tárolót használsz.

Csak egyet!

Neked is csak két lábad van, minek akkor hét pár csizma? Néha egy kabát, egy hátizsák vagy egy darab rúzs is pont elég. Ha mindössze egy darabbal rendelkezel amiből csak lehet, kénytelen leszel tudatosabban gondolkodni azzal kapcsolatban, hogy hol tartod a cuccaid és hogyan törődsz velük.

A minőségre figyelj, ne a mennyiségre!

A több nem mindig jobb – és ugyancsak nem feltétlenül jobb az, ami olcsó. Az alacsony árú termékeket kínáló vállalatok megkönnyítik számunkra, hogy többet vásároljunk, de termékeik általában kis költségvetéssel készülnek, és nem tartanak sokáig. Semmi értelme annak, hogy másodosztályú termékből többet is birtokoljunk. Egy pár jó cipő sokkal többet ér, mint két pár silány. A jobb minőségű termékek általában kicsivel többe kerülnek, ami azt jelenti, hogy kevesebbet vásárolhatunk belőlük. De ez így van rendjén. Egy minőségi darab jobban ellátja feladatát, és hosszabb időn át a szolgálatunkra lesz, mint olcsó változata.

Tedd magad próbára!

Íme egy érdekes kihívás: próbáld meg 30 darabra lecsökkenteni gardróbod méretét 30 napra! Ez arra ösztönöz majd, hogy kiválaszd, ami valóban nélkülözhetetlen számodra. A végén valószínűleg rájössz majd, hogy sokkal kevesebb ruhával is beéred, mint gondoltad volna. (Bátrabbaknak: Project 333 – vagyis 33 ruhadarab 3 hónapon át)

Nézd át alaposan otthonod helyiségeit. A dekorációk minimalizálása is nagyon jó módja az összevisszaság megszüntetésének, és egy egyszerűbb, tisztább kép kialakításának. Először minden felületről csak egy dolgot távolíts el, és nézd meg, mi változik. Vegyél el egy vázát, aztán egy képkeretet, egy órát vagy egy figurát. Aztán még egyet. Gyakran hagyjuk, hogy polcainkat és más szabad felületeket elárasszák a tárgyaink, pedig csak porosodnak és helyet foglalnak. Távolíts el mindent, ami nem hasznos, vagy nem tesz hozzá semmit a szoba hangulatához. Talán jobban kedveled majd a letisztult összképet. Ha így lesz, adományozd el, (add el), raktározd el a fölöslegessé vált dekorációt! (én nagyjából egy éve éreztem, hogy túl sok az, amit a polcokon tartok – mind ajándékba kapott, kedves emlék – ezért teljesen leredukáltam a mennyiségüket, a többit dobozba raktam, és időnként kicseréltem őket: dobozból ki-dobozba be)

Az egyszerűség lényege a tudatosság azzal kapcsolatban, hogy mit engedünk be az életünkbe. Csak arra fókuszáljunk, ami valóban számít. Az élet sokkal értékesebb annál, mint hogy anyagi javakat halmozzunk fel és a mások által meghatározott sikert hajszoljuk. Az élet értelme, hogy azokkal a dolgokkal foglalkozzunk, amik számítanak.

Egy egyszerűbb élet mélyebb értelemet adhat mindennapjainknak. Észrevesszük majd, hogy a boldogság és a biztonság érzése nem vagyontárgyak birtoklásán alapszik. Az egyszerűbb élet arról szól, hogy kevesebbel is megtalálhatjuk a szabadságot.

Advertisements

Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s