7 apró lépés kezdő minimalistáknak

Courtney Carver írása a bemorewithless.com oldalról. Eredetiben itt. Ezt-azt én is hozzátettem… 🙂

Legyen szó bármilyen életmódváltásról, így akár a minimalizmusról, az emberek három csoportba sorolhatók a hozzáállásuk alapján:

 • Első: Gyerünk – hol az a kuka?
 • Második: Kösz, nem – nem a cuccaim mennyiségével van a probléma, hanem a rendelkezésre álló hellyel.
 • Harmadik: Érdekel, de nem tudom hogyan kezdjek neki…

Néha a második csoport tagjai átkerülnek az első vagy a harmadik csoportba, amikor azt látják, milyen boldogok a többiek.

Én lassan lettem minimalista. Belevágtam, aztán kiszálltam, előre léptem egyet, hátra kettőt, végül következetesen kezdtem magamévá tenni a dolgot.

Mi tartott ilyen sokáig?

Hét év alatt leredukáltam a cuccaim mennyiségét és az adósságomat, egyszerűsítettem az otthoni és üzleti teendőimet, a diétámat és az egészséges életmódomat.
Íme néhány ok, amiért szándékosan lassan csináltam:

 • Tapasztalataim szerint a lassú folyamatok sokkal eredményesebbek mint a hirtelen változások.
 • Családom van, és ők az elsők.
 • Kísérletezgetnem kellett, hogy rájöjjek mi a jó nekem.
 • Többet akartam. Nemcsak a lomoktól akartam megszabadulni. Fel akartam fedezni, mi jelent valóban sokat számomra, mitől dobban meg a szívem.
 • Még mindig keresgélek, próbálgatom és értelmezem a dolgokat. Ez egy soha véget nem érő folyamat.

Mindegy, hogy épp most kezded, vagy már ráléptél az útra, hogy egyszerűbbé tedd az életed és minimalista legyél: hasznosítsd kedvedre a következő tippeket!

 1. Írd le
 2. Szabadulj meg attól, amiből kettő vagy több van fölöslegesen
 3. Legyen egy “letisztult zónád”
 4. Utazz kevesebb csomaggal
 5. Öltözködj könnyedén
 6. Étkezz egyszerűbben
 7. Takaríts meg 300.000 forintot

1. Írd le – Írj egy listát arról, hogy miért is szeretnél egyszerűbben élni. Ha rosszul érzed magad a hiteltartozásod miatt, akkor azt. Ha több időt szeretnél a gyerekeiddel tölteni, akkor azt. Ha túl sokat aggódsz, és nem tudsz éjjelente aludni, akkor azt. Vesd papírra! Ezek a te válaszaid, melyek nagyon nagy lendületet adnak majd a folytatáshoz, amikor megtorpansz, és esetleg szem elől téveszted a célt. Ezek a válaszok emlékeztetnek majd arra, ami igazán számít.

2. Szabadulj meg attól, amiből kettő vagy több van fölöslegesen – Vegyél kézbe egy dobozt, és nézz szét a lakásban, mi az, amiből több is van, fölöslegesen. Két mérőpohár? Egyik mehet a dobozba. Két példány ugyanazon könyvből vagy DVD-ből? Egyiket tedd a dobozba. Két kávéskészlet vagy két szett tányéralátét (de igazából bögréből iszod a kávét és az asztalodon terítő van)? Még egy készlet is sok! Amikor megtelt a doboz, rakd el szem elől 30 napra! Ha semmire nincs belőle szükséged, vagy nem is emlékszel, mit raktál bele, elad(ományoz)hatod a tartalmát!

3. Legyen egy “letisztult zónád” – Ez a terület lehet a konyhaasztal, az éjjeliszekrényed, egy munkalap vagy fiók a konyhádban. A lényeg, hogy mindig üresen és tisztán tartsd, mert ez fog inspirálni a “kevesebb több” elve szerinti életre. Ha örömödet leled ebben a kis területben, minden nap növeld meg egy kicsivel. Egy letisztult munkaasztal fog elvezetni egy rendezett szobához, egy rendezett szoba pedig a nyugalmat árasztó, minimalista otthonhoz, amelyről álmodozol.

4. Utazz kevesebb csomaggal – Az utazás mindig megújítja rajongásomat a minimalizmus és az egyszerű élet iránt. Legközelebb, amikor útra kelsz, csak az ott töltött idő felére csomagolj! Ha négy napig leszel távol, 2 napra pakolj! Kimoshatod és megszáríthatod ott is a ruháidat, ha szükséges, vagy felveheted ugyanazt kétszer. Meglátod, milyen nagyszerű érzés kisebb csomaggal nekiindulni!

5. Öltözködj könnyedén – Talán túl extrémnek tartod a Project 333-at, vagyis hogy három hónapon át mindössze 33 ruhadarab (ruha, cipő, kiegészítők) felhasználásával öltözködj, de mostanra több ezer ember szerint is sokkal egyszerűbbé teszi az életet ahelyett, hogy bonyolítaná. Próbáld ki te is!

6. Étkezz egyszerűbben – Ha végiggondolod, hogy mennyi időt töltesz azzal, hogy kitaláld, mit fogsz ebédelni, mit főzöl vacsorára a családnak, vagy hogy mi mindent kell vásárolnod a szupermarketben, rájössz, hogy az étkezés többnyire nem egyszerű dolog. Próbáld ki, hogy választasz egy alap fogást, és ugyanazt eszed reggelire és ebédre egész héten, vacsorára pedig 2-3 féle dolgot váltogatva. Reggelire például zabkását más-más gyümölccsel, pirítóst egyszer felvágottal, egyszer sajttal, aztán lekvárral, vagy tojást, amit biztosan el tudsz készíteni legalább hét féle módon; ebédre sült csirkemellet, melyet különböző köretekkel vagy salátákkal kombinálhatsz, vacsorára pedig például szendvicset, tésztát, vagy egyszerűen csak gyümölcsöt! Jó, ha a családodat előre beavatod, és együtt csináljátok végig ezt a kísérletet, a hét végén pedig megvitathatjátok a tapasztalatokat.

7. Takaríts meg 300.000 forintot – Egy vésztartalék mindent megoldhat. Ha hiteltörlesztésed van, csak a minimum összeget fizesd addig, míg össze nem gyűjtesz háromszázezer forintot. (Vagy a havi fizetésed háromszorosát – ha esetleg elveszíted a munkádat, ez nagyon jól fog jönni; de bármikor elromolhat az autód, a mosógéped, vagy a számítógéped – akár mindez egyszerre is! 😮 ) Ha nincs adósságod, de elköltöd az összes bevételedet, tegyél félre minden nap vagy minden héten egy kisebb összeget, amíg össze nem jön a vésztartalék. Próbáld ki az 52 hetes pénzkihívást!

Válassz ki egyet a fenti pontok közül, és vágj bele! Aztán próbálj ki még egyet, míg ezek az apró lépések elvezetnek ahhoz az életformához, amelyre vágysz. Még ha 10 évbe telik is, mire elérsz oda, amit kitűztél magad elé, az előnyöket azonnal élvezheted.

Kezdő minimalistának lenni azért jó, mert még kíváncsi és bátor vagy. Kérhetsz segítséget, tehetsz egy lépést hátra, ha valami nem úgy sikerül, és új felfedezések várnak egy kevesebb holmival, drámával, adóssággal és kötelezettséggel teli életben.

 

Advertisements

Szólj hozzá!

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s